Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 03 september 2020

VVS- och fastighetsprogrammet

Föreställ dig vad som händer när rent vattnet slutar komma ur kranen, när det inte går att spola på toaletten, när värmen slutar att fungera, när vi inte kan kyla våra livsmedel. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare VVS och kylteknik.

På VVS- och fastighetsprogrammet erbjuder vi två intressanta inriktningar, VVS och kyl- och värmepumpsteknik. Efter avslutad utbildning med godkända betyg har du mycket stora möjligheter till fast anställning.

Kyltekniker bygger och underhåller olika typer av kyl- och värmepumpsanläggningar. Sådana anläggningar finns idag på de flesta ställen i samhället.

Läs mer om inriktningen kyl- och värmepumpsteknik.

VVS-montören arbetar ofta i byggnadssektorn med att bygga rörnät och installationer för vatten, värme och sanitetsanläggningar. En relativt stor grupp VVS-montörer är också verksamma med drift- och underhållsarbeten inom industri-och fastighetssektorn.

Läs mer om inriktningen VVS.

För dig som ska söka inför läsåret 2021/22

Från 1 juli 2021 byter inriktningen ventilationsteknik byter namn till ventilation med ämnet ventilation – installation. På inriktningarna fastighet och kyl- och värmepumpsteknik byts ämnet elektroteknik med kursen elkraftteknik ut mot ämnet ellära med kursen praktisk ellära.


Vill du få ett framtidsyrke som är spännande, omväxlande och roligt? Då ska du välja ett yrke inom VVS eller kyl- och värmepumpsteknik. Båda branscherna växer i rasande fart och den tekniska utvecklingen går fort framåt, vilket gör att du behövs.

På programmet får du kunskaper om olika teknikinstallationer. Du får lära dig att ansvara för underhåll och service, som är en mycket viktig del inom yrket. Driften av olika tekniska system är också något du kommer att behärska efter utbildningen.

Genom teoretiska och praktiska arbetsmetoder utvecklar du den kompetens som behövs i arbetslivet. Det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, ger dig insyn i de olika yrkesområdena. Du får möjlighet att pröva och värdera olika arbetsmetoder och att arbeta både självständigt och i grupp.

EFTER GYMNASIET

Efter gymnasieutbildningen kan du söka arbete inom ditt yrke eller läsa vidare på yrkeshögskola eller tekniskt basår på högskola.

På programmet får du automatiskt högskolebehörighet om du inte aktivt väljer bort det.

VVS-BRANSCHEN REKOMMENDERAR

VVS-branschen rekommenderar Universitetsholmens gymnasium som utbildare inom VVS för sina medlemsföretag. Endast ett fåtal utbildare har fått denna rekommendation.

VVS-Branschens Yrkesnämnd bedömer att vår grundutbildning ger goda förutsättningar för eleverna att, efter fullföljd lärlingstid, genomföra branschprov med godkänt resultat och därmed få branschcertifikat, vilket ökar möjligheterna till anställning.

Våra elever är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden.

POÄNGPLAN
VVS- OCH FASTIGHETSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

600 poängEngelska

100 pHistoria

50 pIdrott och hälsa

100 pMatematik

100 pNaturkunskap

50 pReligionskunskap

50 pSamhällskunskap

50 pSvenska / Svenska som andraspråk

100 pProgramgemensamma ämnen

400 poängElkraftsteknik

100 pSystemuppbyggnad

100 pVärmelära

100 pVerktygs- och materialhantering

100 pInriktningsämnen

300 poängInriktning kyl- och värmepumpsteknik
Praktisk ellära

100 pKyl- och värmepumpsteknik, grund

100 pKyl- och värmepumpsteknik, miljö och säkerhet

100 pInriktning VVS
Entreprenörteknik

100 pSanitetsteknik (1)

100 pVärmeteknik (1)

100 pIndividuella val (se inriktning)

200 poängProgramfördjupning (se inriktning)

900 poängGymnasiearbete

100 poäng


Foto: Freddy Billqvist