Uppdaterad: 16 februari 2018

Efter februarilovet är det dags!

Efter februarilovet är det dags! Tvåorna ska ut på praktik, vare sig de studerar Vård och omsorg, El, VVS eller Kyla, och under fem veckor ska de visa upp sig på sina nya arbetsplatser.

Det gäller att kämpa nu. Vi måste ge ett bra intryck så att man kanske kan få fortsatt arbete där sedan, är en av elevkommentarerna. Ett av orosmomenten är att inte hinna i tid till jobbet. Flera av eleverna börjar riktigt tidigt och har en lång resväg från hemmet.

Men det ska bli roligt att komma ut i arbetslivet. Att lära sig ute i verkligheten… och slippa läxor! Fast vi ska skriva loggbok varje dag och lärarna kommer att gå in och läsa om vad vi har gjort.

En yrkeslärare kommer förbi. Han menar på att nu är det allvar. Praktikplatsen kan innebära en viktig referans för framtida jobb.

Det är inte bara det tekniska, utan det gäller att vara social, prata, fråga och vara nyfiken.

Efter de fem veckorna kan lärarna se hur eleverna växt med sina nya erfarenheter. De är stärkta i sin yrkesidentitet och kan ta till sig både teori och praktiska övningar på ett nytt sätt. Men först en veckas lov, då eleverna faktiskt har en uppgift; att kontakta sin praktikplats och förhöra sig om när och var de ska infinna sig på sin första praktikdag.

Lycka till alla Uh:are! Det ska bli spännande att höra om era uppleverlser när vi ses igen.

Text: Malin Holmqvist

Fotograf:Freddy Billqvist